(Massaal) bomen kappen is niet meer van deze tijd
Bijna dagelijks staat er wel ergens een artikel over de kap van bomen te lezen, kap zowel op particulier terrein als in de openbare ruimte. Zo zijn de afgelopen week - als voorbeeld - artikelen binnengekomen over de kap van bomen in Amersfoort (26 bomen omdat de parkeerplaatsen omhoog komen), in Lelystad is een Voedselbos aangelegd, maar daarvoor is wel een aantal fijnsparren verdwenen, in Lelystad worden bomen gekapt aan Oostranddreef en Lelycentre, in Harderwijk aan de Parallelweg en de Zuiderzeestraatweg.
Het toppunt
Maar deze keer is het toppunt de mogelijke kap van 2.500 bomen langs de A28 in Harderwijk. In de politiek heeft de fractie van Harderwijk Anders al vragen gesteld over de kap van deze bomen, heeft een klimaatorganisatie al een brief gestuurd naar de wethouder en heeft de Stichting De Groene Mantelzorger opheldering gevraagd bij de gemeente Harderwijk en Rijkswaterstaat. Overigens heeft de gemeente Harderwijk zich nog niet gemeld en heeft Rijkswaterstaat vanochtend gebeld met de vraag waarover het ging om zodoende de vraag in de organisatie uit te kunnen zetten. Daarna zal men komen met een antwoord.
De fractie van Harderwijk Anders heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college, waarbij het ging om waarom de gemeenteraad niet was geïnformeerd over de kap van de bomen en of het probleem van het geluidsscherm niet op een andere manier opgelost zou kunnen worden. Het gaat hierbij om het feit dat Rijkswaterstaat het advies heeft gegeven om het nieuw te plaatsen scherm wat verder van de A28 te plaatsen. Het ‘oude’ scherm staat er al veel te lang en is hard aan vervanging toe. Daarentegen zou eventueel het geluidsscherm vervangen kunnen worden door een vangrail - waar men geen voorstander van is - om de bomen mogelijk te kunnen sparen.
Aan het hele verhaal zitten een aantal opvallende kanten. Zo zijn er al meer geluidsschermen vervangen en daar heeft men niet gesproken over eventuele kap van bomen. Bij de eerdere vervanging heeft de gemeente Harderwijk de opdracht gegeven tot vervanging. In het huidige geval zou de gemeente een strook grond willen verkopen aan Rijkswaterstaat, waardoor het scherm niet op gemeentelijke grond zal staan. De vraag is dan wie verantwoordelijk is voor de vervanging van het scherm, maar meer voor de kap van de bomen. Dat op zich is ook al zo’n opvallend geval, daar nergens iets te vinden is over de kap van 2.500 bomen, maar van verschillende kanten is gehoord dat het zal gaan om de kap van deze 2.500 bomen.
In tijden van Klimaatcrisis, waarbij de overheid geen geld heeft om genoeg aan het klimaat te doen, zodat de wereld gezond en natuurlijk en duurzaam overgedragen kan worden aan de (klein) kinderen, maar de lokale overheid wel bezig is met promoten van vergroening, past het gewoon niet, dat er nog (zoveel) bomen gekapt worden. Nederland moet trots zijn op wat er de afgelopen jaren is opgebouwd aan het groen. Hiervan zullen ook meer bomen op de lijst van monumentale, beeldbepalende en speciale bomen geplaatst moeten worden. Daarnaast moet het groenbeleid veel transparanter, liefst op de voorpagina van elke gemeente, zodat de inwoners niet hoeven te zoeken. Het is tegenwoordig heel goed mogelijk om een actieve, actuele, digitale kaart op een site te plaatsen - zelfs van de gemeenten. Op zo’n kaart kan de gemiddelde inwoner van de gemeente de volgende zaken vinden: wanneer een boom is geplant, de soort boom, de gezondheidsstatus, de gekoppelde documenten van onderzoek en wat er de komende jaren met de boom gaat gebeuren.
Elke boom in het land is hard nodig - of het nu inheems of een exoot is (zelfs hier heb je discriminatie) - om de problemen met het klimaat tegen te gaan: de overstromingen, de hittestress en de rotzooi in de lucht. Daarbij komt dan nog dat bomen sociaal kapitaal zijn, zeker als de bomen, parken en bossen op initiatief van burgers zijn aangeplant. Tevens vertellen vele bomen de geschiedenis van het leven wat achter ons ligt. Het is beter om meer bomen te planten, dan elke keer zo’n verschrikkelijk irritant ding de bomen te laten kappen. Het is tijd om te planten, de tijd van het kappen ligt ver achter ons.
Groene Mantelzorg Blog
De Groene Mantelzorger
Maak jouw eigen website met JouwWeb