Gemeente worstelt met entprobleem bij iepen 

 

Mogelijk eerder, maar vooral vanaf 2022 heeft de gemeente Almere een probleem met iepen die een zogenaamd ‘entprobleem’ zouden hebben. In eerste instantie ging het over 800 ‘zieke’ iepen langs de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg. Afgelopen maand kwamen daar weer 99 bomen langs het Humberpad bij. 

 

De Stichting De Groene Mantelzorger maakt zich zorgen over het probleem, maar vooral om het verhaal eromheen. De gemeente laat weten op de gemeentelijke site dat bomen waardevol zijn voor Almere, want bomen zorgen voor een groene buurt en zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en insecten. De stad heeft zo’n 100.000 bomen die regelmatig gecontroleerd worden en gesnoeid indien nodig. Er is dit jaar een controle uitgevoerd van mei tot september 2024 bij een kwart van de bomen (ongeveer 30.000 bomen). Bepaalde bomen worden elkaar gecontroleerd. 

 

Om dit openbaar te maken - waar de Stichting een groot voorstander van is - heeft de gemeente een pagina over het onderhoud aan bomen op haar gemeentelijke site geplaatst. Hier wordt middels een kaartje aangegeven waar bomen weggehaald en geplant zouden worden. Dit kaartje wordt om de 2 jaar aangepast met de laatste resultaten van de controles. Een van de eerste dingen die opvallen is dat er voor het Humberpad niets is ingevuld, geen kap van bomen en geen nieuwe aanplant. Ook voor de 2 andere straten is niets te vinden op het kaartje, terwijl er nogal plaatsen op dit kaartje staan waar bomen verwijderd worden en in het najaar van 2024 nieuwe geplant worden. 

 

Het probleem van de iepen in de 3 straten is gebaseerd op de zogenaamde entmethode. Deze entmethode kan zwakke verbindingen opleveren. Het is een methode waarbij een bepaalde bovenstam op een ander onderstam worden samengevoegd. Kenners in het groen geven aan dat het normaal gesproken goed gaat, maar het kan best weleens voorkomen dat het niet goed gaat. Als het mis gaat, stoten de ent-combinaties elkaar af. Het probleem hierbij is dat de plaats waar de twee verschillende onderdelen van de boom zijn samengevoegd, onder de grond zit en niet dadelijk te zien is. Tevens kan het best voorkomen dat het afstoten pas na 30 à 40 jaar gebeurt.    

 

Daarom vraagt de Stichting De Groene Mantelzorger zich af wat hier is gebeurd. Belangrijk is om te weten welke controle is gebruikt tijdens de Boomveiligheid Controle, daar mogelijk een Visual Tree Assessment (VTA) ofwel een visuele controle niet helemaal toereikend zou zijn geweest. Daarom zou de Stichting graag zien dat de controles van de afgelopen jaren van de iepen openbaar worden gemaakt en tevens van de afgelopen weken. Tevens wordt gevraagd hoeveel bomen zijn onderzocht (800 van de eerste 2 straten en 99 van het Humberpad). 

Daarnaast is het opvallend dat in eerste instantie er 800 bomen zouden moeten verdwijnen - wegens het entprobleem - en later zouden er een aantal iepen uit deze groep blijven staan omdat er vleermuizen in gevonden zijn. Het is beter om de zaken in de openbaarheid te plaatsen, zodat de inwoners van Almere weten wat er gebeurt met hun bomen.

 

(22 september 2024, aangeboden aan Almere Nieuws en Almere Deze Week)