Laat duidelijk zijn, dat niets moet, doe wat mogelijk is 

Een stad of dorp dat leefbaar en groen is voor iedereen

Tegenwoordig geven de meeste gemeenten aan dat de stad of het dorp groen is en groen moet blijven, ondanks dat niet overal alles even groen is. Sommige straten hebben een rij bomen, dat het wel een laan lijkt, een andere straat heeft maar één boom en een plein om de hoek heeft alleen maar die grijze tegels. Maar ook in tuinen in de straat liggen heel vaak tegels.

Indien we de aarde willen beschermen en willen werken aan de bescherming van de natuur, dan moet er het een en het ander gebeuren. Die tegels bijvoorbeeld kunnen voor een groot gedeelte er eigenlijk wel uit. De problemen op de aarde is dat er veel hittestress is, veel wateroverlast en weinig biodiversiteit.

Daarom kunnen we beter met het groen in de tuin en in de buurt aan de slag gaan. Als er meer groen in de tuin en buurt komt, is er minder hittestress, is er minder wateroverlast en wordt er ruimte gemaakt voor insecten en andere kleine dieren.

De bomen in de stad

Elke gemeente heeft veel bomen, die gedeeltelijk van de gemeente zijn en gedeeltelijk in private handen zijn. Op het moment dat er bomen gekapt gaan worden, moet in de meeste gevallen een kapvergunning worden aangevraagd. Hierbij is het van groot belang om de reden van de kap, de soort boom, de ouderdom en andere zaken van de boom te weten, zoals gezondheid en onderzoek(en).

Dit is niet altijd bekend of openbaar. Daarom moet er voor gezorgd worden dat de gemeente een digitale, openbare en actuele bomenkaart op de gemeentelijke site plaatst, zodat de inwoners alles kunnen volgen. Meestal moet hier nog het een en het ander aan gebeuren.

De Groene Mantelzorger A

* opzet van een stekjes en bloemzaadjes middag
* verwijder tegels in de tuin en plaats er planten en bomen voor terug 
* probeer met buren een geveltuintje in de straat te krijgen (via de gemeente)
* denk aan een balkontuintje
* help de buren met vergroening
* deel of ruil plantjes
* adopteer een boomspiegel

 

De Groene Mantelzorger B


* controleer de buurt op het groen en de bomen
* vraag om een bomenkaart bij de gemeente
* indien die er niet is, ga bomen meten en geef de gegevens door
* bij zicht van kap, vraag de gemeente om opheldering en sein ons in

Stichting

* schrijft gemeente aan
* legt contacten, ook met politiek en natuurorganisaties
* probeert de media de bereiken

De Groene Mantelzorger komt op voor het groen, de bomen en de natuur in directe en verdere omgeving, zodat deze beschermd blijven 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb