Gemeente kapt bomen ondanks lopende zaak en gestelde vragen
De gemeente Den Bosch heeft ondertussen de 2 platanen gekapt op het Kardinaal van Rossumplein in Den Bosch. Hierover heeft de Stichting De Groene Mantelzorger al eerder een persbericht over geschreven, ‘Platanen moeten weg voor ‘overbodige’ rotonde’. Over het onderwerp is met meerdere organisaties contact gelegd.
Net voor de kerstdagen is er contact geweest met 1 van de 3 natuurorganisaties die hadden gemeld dat ze geen schorsing van de kapvergunning meer aan zouden gaan. Tevens waren de organisaties van mening dat de 2 platanen die gekapt zouden gaan worden, niet behoorde tot de categorie van monumentale bomen, maar gewoon tot ‘structuurbomen’. Daarentegen werd wel aangegeven dat er nog een bodemprocedure liep tegen de kapvergunning.
Contact met gemeente
Daarna heeft de Stichting De Groene Mantelzorger schriftelijk vragen gesteld aan de gemeente Den Bosch en tevens de Rechtbank om advies gevraagd in het kader van de mogelijke kap en lopende zaken. Van de Rechtbank Den Bosch is niets vernomen, maar een medewerker van juridische zaken van de gemeente heeft op 6 januari een antwoord gegeven.
Hierin wordt aangegeven dat de 2 Platanen inderdaad geen monumentale bomen zijn, maar houtopstanden zoals aangegeven in artikel 3.4 van de Verordening Bomen, Water en Groen ’s-Hertogenbosch 2021. Naast de vraag van de Stichting over monumentale bomen, ging het ook over beeldbepalende bomen en daar is geen antwoord op gegeven.
Gemeld wordt overigens wel dat er één monumentale boom op het Kardinaal van Rossumplein staat en wel een Witte Paardenkastanje. De vraag is nu wat er met deze boom gaat gebeuren of ondertussen is gebeurd. In ieder geval geeft de gemeente aan dat de 2 Platanen niet ziek waren. Ze moesten gewoon weg, omdat ze in de weg stonden bij de aanleg voor de rotonde.
Daarnaast heeft de gemeente Den Bosch aangegeven dat er ook gekeken is naar het alternatief om de rotonde (wat) op te schuiven, waarbij antwoorden kwamen als verkeersonveilig, mogelijk één boom kon worden behouden, kijken of er nog 1 boom tussen de resterende Platanen geplaatst kon worden. Volgens de gemeente waren er geen andere mogelijkheden dan de 2 Platanen te kappen en er zou flink wat groen voor terugkomen.
De Stichting De Groene Mantelzorger is niet blij met dit antwoord en maakt zich flink zorgen dat er bomen gekapt worden om plaats te maken voor woningen en infrastructuur. Daarnaast kwam op dinsdag vanuit de politiek van Den Bosch een bericht dat de 2 Platanen ondertussen waren gekapt - men had zaterdag ‘afscheid’ genomen van de bomen - op maandag. Met andere woorden, de gemeente was aan het kappen op het moment dat diezelfde gemeente een antwoord in elkaar zet - waarbij niet wordt gesproken over de datum van de kap - om de Stichting van een antwoord te voorzien en dat er nog een lopende rechtspraak liep. Er is hier een onomkeerbare beslissing genomen, waarbij de gemeente Den Bosch geen respect heeft getoond voor natuurorganisaties die een procedure waren gestart bij de rechtbank en voor een Stichting die zit te wachten op een antwoord om te kijken wat voor vervolgactie nog mogelijk zou zijn. Zo gaat men niet met de burger in Nederland om.
Persbericht Stichting De Groene Mantelzorger (08.01.2025 aangeboden aan Omroep Brabant, BD)
Maak jouw eigen website met JouwWeb