Platanen moeten weg voor ‘overbodige’ rotonde
De regionale media hebben laten weten dat de 2 monumentale platanen op het Kardinaal van Rossumplein in Den Bosch het veld moeten ruimen voor een ‘omstreden’ minirotonde. Tevens zouden natuurorganisaties - de tegenstanders van de minirotonde - zich neer hebben gelegd bij de beslissing van gemeente en raad van Den Bosch.
De Stichting De Groene Mantelzorger is van mening dat hier een vergissing wordt begaan. De media geven aan dat de kap zal beginnen op maandag 5 januari, terwijl er nog een procedure loopt bij de rechtbank tegen onder meer de bebording en markeringen op en bij de rotonde en de nabijgelegen bushaltes. De Stichting is van mening dat deze procedure eerst afgewacht moet worden, voordat er in feite met de kap begonnen mág worden, los van het feit dat de Stichting geen voorstander is van de kap.
Daarnaast heeft de Stichting een aantal vragen gesteld aan de gemeente Den Bosch waarop nog geen antwoorden zijn ontvangen. Een van de vragen is dat volgens de natuurorganisaties wordt aangegeven dat de platanen niet onder monumentale bomen zouden vallen. Daarentegen wordt bij de meeste gemeenten de term ‘Lijst van monumentale, beeldbepalende en speciale bomen’ gehanteerd. De Stichting vraagt de gemeente Den Bosch en omwonenden of de 2 platanen beeldbepalend zijn voor de buurt en de omgeving. Op dit antwoord wordt gewacht - tevens op de andere antwoorden - voordat volgens de Stichting een volgende stap genomen kan en mag worden.
Nu kan het best - zoals de natuurorganisaties melden - dat het een gelopen race is, maar de vraag is of er gekeken is naar alternatieven, zoals verplaatsen van de bomen. Daarnaast is de vraag of de bomen niet ingepast kunnen worden in de nieuwe plannen. Het zou toch fantastisch zijn als de platanen zouden kunnen blijven staan op de rotonde. Met andere woorden: bij de eventuele aanleg van de ‘overbodige’ rotonde - zoals tegenstanders en omwonenden de rotonde hebben genoemd - worden de 2 platanen meegenomen in de plannen. Indien nodig kan hierover mee gedacht worden.
Een ander punt is dat er wordt gewezen in de gemeentelijke documenten naar een Bijlage 2 Bomenkaart. Deze kaart is niet te lezen en daar staan geen gegevens bij. Het ontbreekt de gemeente aan een actuele, actieve, digitale Bomenkaart, waar de bewoners de stand van zaken van de huidige bomen kunnen volgen, zoals naam en soortnaam, plantdatum, gezondheidsstatus, de laatste rapporten van controles en de plannen voor de toekomst. De gemeente heeft hier niet aan gewerkt en / of de kaarten zijn niet te vinden op de gemeentelijke site. De Stichting De Groene Mantelzorger is voor een open, transparant en begrijpelijk bomenbeleid, wat start met de actuele, actieve, digitale Bomenkaart, die snel te vinden is op de gemeentelijke site, liefst op de voorpagina.
Persbericht Stichting De Groene Mantelzorger (26.12.2024 aangeboden aan Omroep Brabant)
Maak jouw eigen website met JouwWeb