Kappen van beeldbepalende bomen in Goese Polder 

 

De gemeente Goes heeft laten weten dat er 54 bomen en 26 boomstronken in de wijk de Goese Polder moeten verdwijnen. Volgens de gemeente zouden de bomen een ‘slechte conditie’ hebben of niet sterk genoeg zijn. Hierdoor zouden ze - volgens de gemeente - een gevaar kunnen opleveren voor de omgeving en mogelijk niet goed meer verder kunnen groeien.  

 

Stichting Groene Mantelzorger heeft vragen aan de gemeente gesteld over de stand van zaken, daar het verwijderen van de bomen in week 45 zal plaatsvinden. De gemeente Goes heeft op de gemeentelijke site laten weten dat bomen van groot belang zijn voor een gezonde leef-en woonomgeving. Bomen vangen het water op, vangen de rotzooi voor een groot gedeelte uit de lucht en trekken vogels, vlinders en andere insecten aan. Daarnaast geven bomen de benodigde schaduw als het flink warm wordt in de straat en / of buurt en wijk. 

 

Daarnaast is de gemeente van mening dat bomen goed voor de biodiversiteit zijn en dat in de Goese Polder nieuwe essen, iepen en esdoorns geplant gaan worden. Maar daarvoor moeten eerst wel 54 bomen en 26 stronken het veld ruimen. De Groene Mantelzorger zet hierbij vragen. Waarom moeten de bomen verdwijnen, als die ook ergens anders geplant kunnen gaan worden. 

Daarbij komt dat de gemeente zelf aangeeft dat de 11 populieren - die verwijderd worden aan het Troelstrapad - voor een bijzonder en mooi straatbeeld zorgen. Anders gezegd zijn dit beeldbepalende bomen. Waarom moeten de 11 dan verdwijnen, mede gezien dat nieuw aan te planten bomen zo’n 20 tot 40 jaar nodig hebben om hun volwassen functies weer uit te kunnen voeren. 

 

De Groene Mantelzorger heeft de gemeente om opheldering gevraagd, zoals de status van de bomen, ziektebeeld, onderliggende (controle) documenten, maar ook de verdere gegevens van de Bomenkaart. Op de kaart zijn wel plaatsen te vinden waar bomen verdwijnen en weer nieuwe geplant gaan worden, maar niet de gegevens van de bomen, zoals soort bomen, plantdatum, controle en eventuele ziekte. 

De gemeente heeft een wettelijke zorgplicht, maar heeft ook de taak om de bewoners zo optimaal mogelijk te informeren over het bomenbeleid en wat er gaat gebeuren met bepaalde bomen op enig moment. Daarom wordt ook opgeroepen om een openbare, actieve, actuele en digitale bomenkaart te plaatsen op de gemeentelijke site. Tevens bij elk project een item in de reeks van ‘Nieuws’ te plaatsen over de te kappen bomen met tekst en uitleg en onderliggende documenten.  

 

(23 oktober 2024, aangeboden aan PZC en Bevelandse Bode) 

Maak jouw eigen website met JouwWeb