Na kap 2 beeldbepalende bomen is de volgende planning voor kap van 54 bomen 

 

De gemeente Den Bosch heeft ondertussen 2 beeldbepalende bomen gekapt op het Kardinaal van Rossumplein, ondanks dat er nog een procedure liep en de Stichting De Groene Mantelzorger vragen had gesteld. Er is een antwoord ontvangen op het moment dat de bomen gekapt waren, zie ook het Persbericht ‘Gemeente kapt bomen ondanks lopende zaak en gestelde vragen’ .  

 

Volgende project met kap van bomen 

Ondertussen is er een nieuw project aangekondigd en dat is de aanleg van de Lage Diezebrug. Volgens gegevens zijn de voorbereidingen gestart voor alles wat nodig is voor de bouw en aanleg van deze brug en de sloop van de oude brug. De gegevens die gevonden zijn, geven aan dat de bouw van de brug in 2026 zal starten. Deze nieuwe brug moet komen tussen het Werfpad en de Oude IJzergieterij (aan de Buitendijk).  Belangrijk hierbij is dat er 54 bomen moeten verdwijnen, die staan aan de Orthenseweg, tussen de huidige brug en de kruising met de Vogelstraat. 

 

De gemeente heeft deze gegevens gedeeld met de gemeenteraad middels het Informatiebulletin (Mededelingen aan de raad, week 2 – 2025), als laatste bericht (Bericht 6). Gezien de Stichting De Groene Mantelzorger zich zorgen maakt over de kap van deze 54 bomen om een brug aan te leggen, zijn op 15 januari vragen gesteld aan de gemeente Den Bosch. Hierbij gaat het om meer informatie over de bomen - zoals naam, soort, plantdatum, gezondheidsstatus, onderzoeksrapporten en de planning voor onderzoek naar de bomen voor de komende periode -, de kapvergunning (aangevraagd door gemeente en gecontroleerd door de gemeente), de plicht van planten van nieuwe bomen (wat voorlopig in Nuland zal plaatsvinden), alternatieven voor de kap en eventueel voor de bouw van de brug.  

 

Bij het natrekken van de gegevens van het project zijn een ‘verouderd’ bestemmingsplan en BEA aangetroffen. Hierbij wordt gesproken over controle van 21 bomen, terwijl er 54 gekapt gaan worden. Van de 21 zijn er daarentegen 19 gezond, wat inhoudt dat de gemeente gezonde bomen gaat kappen. Tevens wordt er gesproken over populieren van zo’n 60 jaar oud, maar nergens is een lijst te vinden van monumentale, beeldbepalende en speciale bomen of een actuele, actieve, digitale bomenkaart te vinden.  Ook in de BEA wordt gesproken over 21 bomen, waarbij aangegeven wordt dat 13 bomen behouden kunnen blijven, mogelijk zelfs 14 en 1 boom verplant kan worden op basis van het ontwerp van de bouw van de brug. 

 

De Stichting De Groene Mantelzorger verzoekt de gemeente Den Bosch om de gegevens openbaar te maken, liefst op een manier van een actuele, actieve, digitale bomenkaart gekoppeld aan een lijst met monumentale, beeldbepalende en speciale bomen, zodat elke inwoner van de stad kan zien wat er gebeurt met de bomen in de stad. Tevens om het plan van de kap van de bomen nogmaals te bekijken en te zoeken naar alternatieven om de bomen te behouden. 

 

(Persbericht Stichting De Groene Mantelzorger (18.01.2025 aangeboden aan Omroep Brabant, BD)

Maak jouw eigen website met JouwWeb