Meer groen in de grijze stedelijke omgeving  

 

Eerder is er in de Groene Mantelzorg Blog al gesproken over wat men kan doen aan het vergroenen van de buurt, juist in het centrum van de stad. Als men een tuin heeft met veel grijze tegels, is het misschien een stuk gezonder om die tegels (voor een gedeelte) te verwijderen en te vervangen door gezond en duurzaam groen, planten, struiken en boompjes of bomen. Het groen is gezonder, onttrekt de rotzooi uit de lucht, zorgt voor verkoeling in warme dagen en zorgt dat het water verdwijnt bij flinke regenbuien. 

 

Steeds minder groen 

Het wordt voor een gemeente - en vooral de grote en middelgrote steden - steeds moeilijker om de keuze te maken tussen meer groen of meer huizen. Tenslotte loopt Nederland zo’n miljoen huizen achter op de vraag en het land loopt ook flink achter op bescherming van de bomen. Vooral dit laatste is van groot belang willen we een gezonde aarde overdragen aan de volgende generaties.

Begin december kwam Natuur & Milieu met de melding dat de verstening in de 30 grootste gemeenten van Nederland in de afgelopen 5 jaar flink is toegenomen. Tevens werd gemeld dat het aantal vierkante meters openbaar groen per huisadres met bijna 25 procent is gedaald. Het advies is daarom, van Natuur & Milieu, dat het groen dezelfde tred houdt als de woningbouw. 

 

Gemeenten proberen op alle manieren woningen te bouwen of gebouwen om te vormen tot wooncomplexen. Zo worden kantoorgebouwen, oude scholen, oude postkantoren, gebouwen van voorheen verzekeraars en belastingdienst omgebouwd tot woonkazernes. Zoveel andere mogelijkheden zijn er niet - anders moeten dure gronden buiten de bebouwde kom aangekocht worden, waar ook veel groen dan zal sneuvelen - maar met die zogenaamde ‘inbreiding’ is de kans ook groot dat bepaalde groene gebieden zullen verdwijnen. Het gebeurt stapje voor stapje, maar het gebeurt. Groene gebieden moeten aangewend worden om de woningnood op te lossen, wordt er dan gezegd. 

 

Vergroenen is belangrijk 

Maar het vergroenen van de stad en het groen hebben en houwen van de versteende stad is van groot belang. Dit kunnen we ook zelf, bijvoorbeeld door geveltuintjes of het adopteren van een boomspiegel.  

Men kan een geveltuintje aanleggen als een stuk groen met planten en struikjes over de gehele breedte van de woning. Meestal is het een à twee tegels breed. Voordat men er aan begint, is het verstandig om even met de afdeling groen van de gemeente te overleggen. Mogelijk zullen er regels zijn en is het niet altijd en overal toegestaan, maar met een begrijpend gesprek zal het wel mogelijk worden. Wat ook belangrijk is, is om vooraf ook even met de buren te overleggen. Er kan altijd een mogelijkheid zijn om samen zo’n geveltuintje op te zetten, mogelijk met meerdere buren en bij goed onderhoud wordt de straat ineens veel fleuriger, zeker met veel kleurige plantjes die op enig moment in bloei staan. 

 

Daarnaast kan een geveltuintje ook helpen tegen wateroverlast en droogte. Het regenwater wordt opgevangen in het geveltuintje en blijft niet stromen over de grijze tegels en andere stenen. Daarnaast hebben de planten een effect van verkoeling op de gevel, waardoor ook de hittestress wordt tegengegaan. En tevens is de kans groot dat er meer plantjes - spontaan, via de wind of via dieren - in het geveltuintje komen en de kans is ook aanwezig dat er dieren gaan komen, zoals insecten en vogeltjes. Dit is weer goed voor de biodiversiteit. 

 

Bij het aanleggen van een geveltuintje is het van groot belang om te weten wat de gemeentelijke regels zijn, wat voor soort grond het is en aan welke kant van het huis het tuintje komt (noord, zuid, oost of west). Dit laatste is van belang voor de planten die geplant gaan worden en de stand van de zon. Misschien is het verstandig om even met een tuincentrum te overleggen. Daarbij komt ook nog dat bij de aanleg even goede grond met voedingsstoffen gebruikt worden en zeker het eerste jaar regelmatig wat water te geven. Overigens is zo’n geveltuintje redelijk onderhoudsarm, maar wel verstandig is om - als men dat niet wil - het onkruid regelmatig te verwijderen. Laat het eens weten of men zo’n geveltuintje heeft aangelegd. 

 

Tenslotte is het van belang dat de medewerkers van de gemeente of aannemer ook weten dat het een geveltuintje is. Begin van de maand zijn medewerkers van de gemeente Utrecht door de Lange Lauwerstraat gelopen met een draadmaaier en alles wat ze tegenkwamen in de geveltuintjes werd compleet weggehaald. Dit gebeurde ondanks dat de gemeente helemaal gecharmeerd is van geveltuintjes.

 

Groene Mantelzorg Blog
De Groene Mantelzorger

Maak jouw eigen website met JouwWeb