Vergroenen, biodiversiteit en vleermuizen in Rijen
GILZE EN RIJEN - Deze week kwamen in één keer drie artikelen binnen over ‘groen’ in de dorpskern Rijen van de gemeente Gilze en Rijen. De gemeente werkt heel sterk aan haar imago van ‘een groene gemeente’ en terecht want er is veel groen in en om de gemeente. Maar soms verdwijnen ook hele grote stukken groen, soms omdat het onderhoud het vergt of omdat de woningbouw dit vraagt.
Biodiversiteit
Zo’n 50 jaar geleden is een plan voor de villawijk Atalanta goedgekeurd en aangenomen, waarbij de toenmalige Kampstraat tegen de vlakte ging en er dure villa’s voor in de plaats kwamen. In en om de Kampstraat was een flink bos gesitueerd met natuurlijke verzorging, waarbij er regelmatig bomen omvielen en ‘gebruikt werden’ voor de biodiversiteit. Het is jammer dat het moest gebeuren, naast het feit dat de huizen onder Cultureel Erfgoed gespaard hadden kunnen worden.
De lokale fractie van de PvdA heeft onlangs in een commissievergadering en raadsvergadering, tijdens de bespreking van de Uitvoeringsagenda Duurzaamheid 2025 - 2028 wederom aandacht gevraagd voor de biodiversiteit. De fractie geeft aan dat de biodiversiteit al een lange tijd in een neerwaartse spiraal zit, wat slecht is voor de natuur, kinderen en kleinkinderen. Na het debat in de raadsvergadering heeft de raadsvergadering gemeld dat er genoeg vertrouwen is dat de wethouder in het 2e kwartaal met een meer uitgewerkt plan gaat komen. Ondertussen roept de fractie de inwoners wel op meer te doen aan vergroening en biodiversiteit.
Groene Markt
Een volgend item wat voorbij kwam was de opmerking / vraag om Gilze en Rijen duurzamer te maken. Hiervoor is er de Groene Markt op zaterdag 10 mei (11.00 tot 16.00 uur) op het Wilhelminaplein in Rijen. Op de markt zijn mensen en organisaties bezig met duurzaamheid en men kan meedoen en kennis delen. Dit kan via een kraam of een workshop, als het nu gaat over klimaat en natuur of energie of hergebruik en afval of duurzaam vervoer. Er zijn nog mogelijkheden om mee te doen.
Vleermuizen moeten weg
Een volgend plan is het plan Spoorzone, waarbij het gebied rond het station Gilze en Rijen flink op de schop gaat en waar ook weer flink gesloopt gaat worden. Ondertussen heeft de gemeente al een aantal woningen in het gebied aangekocht zodat de woningen in de zomer gesloopt kunnen gaan worden. Ondertussen is eerder gebleken dat er in de huizen onder meer beschermde diersoorten, zoals vleermuizen en mussen zitten.
In 2022 zijn daarom in naastliggende straten (onder meer Spoorlaan Zuid en Haansbergseweg) vleermuiskasten opgehangen, zodat de diertjes ergens anders naar toe konden. Volgens de gemeentelijke ecoloog worden deze vleermuiskasten reeds gebruikt, wat een sein is naar de gemeente dat de sloop van (wederom) karakteristieke gebouwen in de Julianalaan en omgeving doorgang kan vinden.
Tevens heeft de gemeente laten weten dat in de voorbereidingen van de sloop gezorgd gaat worden dat er geen beschermde diersoorten meer aanwezig zijn in de woningen. Hiervoor worden van 2 tot en met 4 april alle gaten en kieren dicht gemaakt, waardoor geen vleermuizen meer in de huizen kunnen nestelen. Het leefgebied van de huismussen wordt afgesloten met een hek. Een dag later kwam de gemeente met een bericht dat de gemeente op zoek is naar locaties waar vleermuiskasten opgehangen kunnen worden. Aangegeven wordt dat dit voor de vleermuizen is, maar ook voor de isolatieactie van de gemeente. Het blijkt dat de eerste actie van andere straten voor vleermuizen niet genoeg is en dat er nog meer vleermuiskasten nodig zijn. De vraag is nu of dat de acties nu wel door kunnen gaan.
De site van Vleermuis.net geeft aan dat alle soorten vleermuizen wettelijk beschermd zijn door de Wet natuurbescherming. Bij bouwplannen (en bomenkap) moet worden aangetoond dat de initiatieven geen negatieve effecten hebben op de verblijfplaats van de vleermuis en zeker niet op de hierbij horende leefomgeving (onder meer een essentiële vliegroute en foerageergebied). Daarom moet er een gedegen onderzoek worden gedaan naar het voorkomen en de functies van het plan- of projectgebied (volgens het zogenaamde vleermuisprotocol), waarna een toetsing volgt.
De Stichting De Groene Mantelzorger heeft de gemeente al eerder een voorstel gedaan van een park aan de Rembrandtlaan - het zogenaamde Rembrandtpark - maar dit zou alleen mogelijk zijn via lokale initiatieven. Mogelijk zou het Rembrandtpark een oplossing kunnen zijn voor de vergroening, de biodiversiteit, beschermde diersoorten en voor de inwoners om lekker te kunnen genieten van een dorpsbos.
Stichting De Groene Mantelzorger
Maak jouw eigen website met JouwWeb